Planuri de Calatorie

Cele mai bune variante de drum pentru a ajunge la mare în Bulgaria

Te pregatesti pentru o vacanța în apropiere și te întrebi Cum ajung la mare în Bulgaria pe cont propriu?

Dacă te pregatesti pentru călătorie, atunci hai să discutăm despre care sunt cele mai bune variante de drum pentru a ajunge la mare în Bulgaria.

Care este ruta ideală spre mare în Bulgaria?

În acest articol vei afla:

  • Traseele rutiere pentru a ajunge pe litoralul bulgăresc 
  • Starea drumurilor pentru fiecare traseu
  • Actele necesare pentru a trece granița spre Bulgaria
  • Cum cumperi vigneta pentru Bulgaria 
  • Informații esențiale legate de traficul rutier în Bulgaria

Cum ajung în Bulgaria la Marea Neagră?

Bulgaria primește sute de mii de turiști anual pe țărmul Mării Negre, iar opțiunile de transport sunt variate. Însă cum poți ajunge din București către litoralul bulgăresc?

Tren Bucuresti – Varna

Există un tren care face zilnic ruta București – Varna, cu schimbare în Ruse, și durează 9 ore și 20 de minute. 

Autocar București – Varna

Exista programate zilnic două autocare pe ruta București – Varna, care pleacă din Piața Unirii. Durata estimată este de 5 ore. 

Avion București – Sofia

Singurul zbor disponibil este către Sofia, iar de acolo trebuie sa iei un autocar sau tren către litoral. Distanța București – Varna (280 km) este mai mică decât distanța Sofia – Varna (441 km).

Cu mașina spre Marea Neagră în Bulgaria

Drumul cu mașina către litoralul bulgăresc îți garantează cea mai mare flexibilitate. 

Starea drumurilor este în general bună. Pretul unul litru de benzina este 1.7 Leva (~4.4 RON), la care se adaugă costul trecerii peste Dunăre, vigneta pentru Bulgaria (ROvinieta este doar pentru ROmânia) și eventual, parcarea. 

Acte necesare pentru trecerea graniței spre Bulgaria 

Pentru a petrece o vacanță în Bulgaria fără neplăceri, nu uita de acte. 

Aruncă o privire peste informațiile esențiale despre Bulgaria pe care trebuie să le știi înainte de a porni la drum.

Pe scurt, asigură-te că toți cei din masina au:

  • Buletin sau pașaport valabil, inclusiv minorii. 
  • Pentru minorii care nu sunt însoțiți de ambii părinți, ai nevoie de procură notarială din partea părinților și cazier judiciar cu mențiunea “Însoțire minor în străinătate”.
  • Pentru mașină, ai nevoie de talon și o asigurare auto valabilă și în Bulgaria. 

Vigneta Bulgaria 

Pentru a circula legal pe drumurile din Bulgaria, trebuie să cumperi o vigneta pentru Bulgaria (vinetka în BG). Aceasta reprezintă singura taxă și se aplică pentru toate tipurile de șosea rutieră. 

Cel mai comod este să cumperi vigneta pentru Bulgaria online, nemaifiind necesară afișarea ei pe parbrizul mașinii. Numărul mașinii tale va fi înregistrat în sistemul lor, iar camerele sau echipajele de control îți vor scana numărul mașinii pentru verificare. 

Nu uită să ceri chitanța pe email pentru vignetă, să o printezi și să o prezinți la vamă, împreună cu talonul mașinii.

Există în continuare un ghișeu special pentru vigneta după fiecare punct de trecere a frontierei, însă acestea sunt de obicei aglomerate. 

Îți recomandăm să cumperi vigneta pentru Bulgaria de la o benzinarie sau oficiu poștal, unde poți plăti doar în Leva sau cu cardul.  Atenție la alți agenți economici care vând vignete și practică prețuri mai mari sau cer prețul în Euro la un curs ales după bunul plac.

Vigneta bulgărească se poate cumpara pentru o saptămână, o lună, 3 luni sau 1 an. Aplicația online are și vinieta de weekend (7.8 Euro). 

Lipsa unei vignete valabile în Bulgaria duce la o amendă între 150 și 1500 de Euro, în funcție de autovehicul. 

Care este cel mai bun traseu cu plecare din Bucuresti daca îți petreci vacanta la mare in Bulgaria?

Pentru a determina cel mai bun traseu Bucuresti – Bulgaria spre litoral, vom detalia fiecare punct de trecere a frontierei către Bulgaria și traseu. 

Giurgiu (RO) – Ruse (BG) 

Cel mai bun punct de trecere a frontierei Bucuresti – Bulgaria, indiferent că mergi către litoral, alte orașe din Bulgaria, la ski sau doar tranzitezi Bulgaria în drum spre Grecia sau Turcia, este prin Ruse. 

Dunărea formează o graniță naturală între Bulgaria și România, iar accesul rutier este posibil numai peste ‘Podul Prieteniei’, pentru care se percepe o taxă la fiecare tranzit.

Taxa de pod între Giurgiu și Ruse se plătește în România la plecare, și costă 13 lei, iar la întoarcere se plătește în Bulgaria și costă 2 euro (~9lei) sau 4 Leva, pentru un autoturism (<3.5 tone). E bine să ai suma exactă, în numerar. 

Acest punct de trecere a frontierei în Bulgaria este cel mai apropiat de București. Giurgiu se află la 60 de kilometri de capitală. Distanța București – Giurgiu o parcurgi în aproximativ o oră.  

Pe perioada verii, timpul de așteptare crește considerabil pentru punctul de trecere a frontierei Giurgiu – Ruse. Verifică serviciul online al Poliției de Frontieră pentru a vedea starea tuturor granițelor românești în timp real. 

Din Ruse, se continuă pe drumul E70. Distanța Ruse – Shumen (100 km) are o porțiune cu 2 benzi pe sens. Înainte de a intra în Shumen, urmați indicatorul spre Varna. De aici se intră pe A2, pentru distanța Shumen – Varna (88 km). 

Recomandăm ca pe ambele segmente de drum până în Varna, să conduceți cât mai aproape de axul drumului. Prima bandă este predispusă gropilor și denivelărilor. 

Exista benzinării (Shell, OMV) atât în Ruse, cât și pe parcursul drumul. 

La întoarcere, urmărește indicatoarele spre Ruse. Practic, nu uita să ieși de pe autostrada A2 la Shumen, spre Ruse. 

Traseul București – Ruse – Varna (280 km), poate să dureze de la 3 ore în sus, în funcție de trafic și aglomerația din vamă. 

Traseul București – Giurgiu – Ruse – Shumen – Varna trece prin puține localități, este preferat de mulți turiști români și este considerat cel mai bun traseu București – Bulgaria.

Călărași (RO) – Silistra (BG)

A doua variantă pentru drumul spre litoralul bulgăresc este prin punctul de trecere a frontierei Călărași – Silistra. Acest drum poate să fie mai rapid pentru că se parcurge o distanța de 60 km pe Autostrada Soarelui.

Pornind din București pe A2 spre Constanta, ieși de pe autostradă la Lehliu Gara, urmând indicatoarele spre Călărași. Distanța Lehliu – Calarasi este de 60 de km, pe DN3. 

Traversarea Dunării se face cu feribotul, costa 10 Euro pentru o masină, este gratuit pentru pasageri și durează 30 de minute. 

Exista 2 feriboturi cu care poți sa treci peste Dunăre, așadar te poți decide în funcție de aglomerație, prețurile fiind similare. Găsești aici mai multe detalii despre feribotul Calarași – Silistea

După ce treci de controlul actelor în vama din Silistea, urmează indicatoarele spre Dobrich. Distanța Silistra – Dobrich (90 km) are o singură bandă pe sens, dar starea drumului este, în general, bună. Înainte să ajungi în Dobrich, urmează indicatoarele spre Varna, ocolind orașul pe centură. Distanța Dobrich – Varna este de 50 km. 

Acest traseu spre Marea Neagră în Bulgaria trece prin cateva mici localități, așadar atenție la viteză. 

Negru Vodă (RO) – Kardam (BG)

O variantă mai puțin folosită, de către turiștii români care vor să își petreacă o vacanță în Bulgaria, este punctul de frontieră Negru Vodă – Kardam. 

Traseul este București – A2 (ieșire Ostrov/Murfatlar/ Medgidia) – Negru Vodă – Kardam – General Toshevo – Balchik.

Nu uita să plătești taxa de pod (13 lei) de la Fetești prin SMS sau la benzinarii, pentru a trece rapid podul. 

Aceasta variantă este mai scurtă dacă vrei sa ajungi în oricare dintre stațiunile din Bulgaria de la nord de Varna (Albena, Balchik, Kavarna), dar diferența este mică. 

Avantajul este că parcurgi mai repede drumul pană aproape de Murfatlar (192 km), pe A2. De acolo urmărești indicatorul Ieșire Medgidia, urmezi drumul DJ381 până la Topraisar, și apoi mergi spre Negru Vodă, pe E675. 

Punctul de trecere al frontierei Negru Vodă – Kardam este de obicei destul de liber, mai ales în extrasezon. Distanța Kardam – Balchik (60 km) se parcurge în aproximativ o oră, datorită denivelarilor drumului. 

Vama Veche (RO) – Durankulak (BG)

Traseul București – Constanța – Eforie – Vama Veche – Durankulak – Varna (370 km) este cel mai lung traseu, dacă vrei să ajungi din București spre litoralul bulgăresc. 

Însă, dacă ești deja pe litoralul românesc, atunci punctul de trecere a frontierei prin Vama Veche este cea mai bună opțiune. 

De asemenea, dacă destinația ta finală este la nord de Varna (Albena, Balchik, Kavarna), atunci acest drum va fi cel mai simplu de urmat. 

Ia în calcul faptul că această vamă se aglomerează considerabil pe perioada verii. 

Avantajul traseului către Bulgaria prin Vama Veche este că cea mai mare porțiune din drum o parcurgi în România, unde 280 km sunt de autostradă, iar restul drumului are 2 benzi pe sens până la graniță. 

După ce treci granița, prin punctul de trecere a frontierei Vama Veche (RO) – Durankulak(BG), îți continui drumul pe E87, care este în stare foarte bună. 

Bechet (RO) – Oreahovo (BG)

Un alt traseu pentru a ajunge în Bulgaria este Craiova – Bechet – Oreahovo – Knezha – Pleven – Byala – Popovo – Shumen – Varna (450 km). 

Această variantă are sens dacă plecarea este din Craiova sau din partea de est a țării și doar tranzitezi Bulgaria către Grecia sau Turcia. 

Trecerea punctului de frontieră Bechet – Oreahovo se face cu feribotul. Verifică aici programul feribotului. Recomandăm să verificați telefonic înainte de a alege acest punct de trecere a frontierei, pentru că programul de funcționare al feribotului poate să varieze în funcție de perioadă, fiind afectat și de debitul Dunării. 

Acest feribot nu circulă pe timp de noapte, iar costul este mai ridicat față de celelalte puncte de trecere (60 de lei pentru autoturism și 5 lei de persoană). 

Dacă alegi acest traseu pentru a ajunge pe litoralul bulgăresc, din Oreahovo, urmează indicatoarele spre Plevna. Înainte de intrarea în Plevna, intră pe E83, urmând indicatorul spre Byala și apoi Shumen, de unde este același traseu descris pentru punctul de trecere a frontierei prin Ruse. 

În general, starea drumurilor este decentă, însă atenție la denivelări între Byala și Shumen. 

Calafat (RO) – Vidin (BG)

Traseul Calafat – Vidin – Sofia – Burgas reprezintă o alternativă rapidă pentru românii care vor să ajungă pe litoralul bulgăresc din Transilvania, Oltenia sau Banat.

Podul din punctul de trecere a frontierei Calafat – Vidin permite un tranzit rapid, iar distanța Sofia – Burgas (430 km) este străbătută de autostrada bulgăreasca A1. 

Podul de la Calafat este o variantă bună dacă vrei să tranzitezi Bulgaria către Grecia sau Turcia și cauți să eviți trecerea cu bacul de la punctul de trecere Bechet. 

Când mergi spre Bulgaria, taxa de pod Calafat – Vidin este de 27 Lei sau 6 Euro. La intrare în România, taxa de pod este 12 Leva sau 6 Euro. Plata se poate face în numerar sau cu cardul. Verifica aici prețul și programul podului Calafat – Vidin

Autostrada Sofia – Burgas (385 km) se poate parcurge în mai puțin de 4 ore, iar viteza maximă este 140 km/h. Aceasta trece pe lângă orașul Plovdiv, un oraș plin de istorie pe care trebuie să îl vizitezi, dacă timpul îți permite. 

Informații pentru traficul rutier și sfaturi de drum în Bulgaria

  • Permisul Românesc este valabil în Bulgaria. 
  • Limitele de viteză în Bulgaria sunt 50 km/h în localităţi; 90 km/h în afara localităţilor și 140 km/h pe autostrăzi.
  • Purtarea centurii de siguranță este obligatorie, iar folosirea telefonului mobil de către șofer este interzisă în timpul deplasării. 
  • Parcarea se taxează în orașele mai mari, iar neplata sau parcarea necorespunzătoare poate duce la tractarea mașinii de către autorități. 
  • Folosirea dispozitivelor antiradar este interzisă în Bulgaria, însă poți să folosești aplicația Waze pe smartphone, care te va atenționa asupra radarelor fixe. 
  • Nu misca mașina de la pompă în benzinarie înainte de a achita.
  • Limitatoarele de viteză din asfalt, numite și cocoașe, care se află înainte trecerilor de pietoni, se ridică la 10 centimetri înălțime și se resimt puternic dacă treci cu o viteză de peste 20-30 km/h. 
  • Depașirile pe contrasens sunt periculoase și inutile, pentru că șoselele au numeroase porțiuni cu 2 benzi, iar drumurile sunt destul de libere.
  • Exista numeroase echipaje de poliție care pândesc ilegalitățile turiștilor, inclusiv radare mobile, iar un astfel de eveniment îți poate afecta vacanța în Bulgaria. 
  • Dacă rămâi fără permis în Bulgaria, consultă site-ul MAE pentru a afla cum să-l recuperezi.  
  • În caz de urgență, apelează 112.

Îți recomandăm sa verifici gradul de încărcare al punctelor de frontieră când decizi drumul către litoralul bulgăresc, verificand site-ul Poliției de Frontieră

Informații utile de stiu dacă mergi la mare în Bulgaria 

Nu uita faptul că bulgarii au gesturile pentru NU și DA inversate, se poate plăti doar în moneda locală (Leva) și majoritatea nu vorbesc engleza. Îți recomand să citești articolul despre informații utile înainte de vacanța ta în Bulgaria.

Sperăm că aceste informații și trasee rutiere să vă ajute în organizarea vacanței pe litoralul bulgăresc. 

Vă dorim o vacanță în Bulgaria fără peripeții, așa cum vă doriți! 

About author

Articles

Iulia a inceput sa calatoreasca in toata lumea inca din 2013. A lasat in spate cariera de inginer pentru a descoperi lumea si a scrie despre asta. In viata de zi cu zi, cauta sa isi inbunatateasca viata si sa contribuie activ mediul inconjurator. Iulia este interesata de stilul de viata vegan, yoga, Pilates si alte metode de a isi pastra corpul si mintea in armonie cu natura.
Related posts
Planuri de Calatorie

Cazări inedite Romania: 34 Cele mai frumoase pensiuni din Romania

Cazări inedite România? Da, există și ai ajuns exact unde trebuie. Prietenii mei din…
Read more
Planuri de Calatorie

Zbor întârziat: Cum să solicitați compensarea pentru zborul întârziat în UE cu applicatie pe mobil (Înregistrați-vă înainte de zbor)

Cum să solicitați compensația pentru un zbor întârziat în UE? Călătoria este cel mai bun…
Read more
Newsletter
Când are loc următorul retreat în România?

Înscrie-te pe lista noastră pentru a primi un mail lunar cu evenimentele de yoga și retreat-uri din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *